Inwestycje Raport z Polski Wydarzenia

Odnowiony Dworzec w Suszu otwarty dla podróżnych [ZDJĘCIA]

Pierwsi pasażerowie mogą już korzystać ze zmodernizowanego dworca w Suszu (warmińsko-mazurskie). Podczas prac udało się przywrócić jego historyczny charakter – odtworzono ceglaną elewację wraz z detalami oraz wprowadzić proekologiczne i nowatorskie rozwiązania – część parterowa została przebudowana na wiatę rowerową.

Fot. PKP S.A.

Pochodzący z 1876 roku dworzec odzyskał swoje historyczne piękno i jednocześnie stał się obiektem przystosowanym do współczesnych standardów obsługi podróżnych. Podczas prac budowlanych, które trwały od drugiej połowy 2019 roku, zmieniło się naprawdę wiele. Pierwszą rzeczą, która zwraca uwagę, jest poddana renowacji elewacja. Usunięto z niej wtórne warstwy malarskie, żeby odsłonić cegłę elewacyjną, którą wraz z detalami architektonicznymi poddano zabiegom pielęgnacyjnym i konserwacyjnym. Historyczny charakter dworca podkreśla nowa, odtworzona na wzór historycznej stolarka okienna i drzwiowa oraz poszycie dachowe wykonane z dachówki holenderskiej. Nowym elementem podkreślającym architekturę budynku nocą jest iluminacja stworzona z taśm LED ukrytych pod gzymsem oraz tuż pod zadaszeniem. W interesujący sposób zaaranżowano parterową część bryły dworca, pod którą urządzono wiatę rowerową. Przy jej renowacji pozostawiono drewniane elementy konstrukcyjne przypominającej konstrukcje szachulcowe, pozbawiono je jednak wypełnienia. Ostatnią istotną zmianą w wyglądzie budynku było wyburzenie przybudówki od strony peronów, gdzie dawniej znajdowało się pomieszczenie dyżurnego ruchu.