Jak mogłoby wyglądać nowoczesne wnętrze pociągu PKP Intercity relacji Świnoujście – Przemyśl? Zaprezentowała je w 2024 r. Julia Rapacz, studentka Akademii Sztuki w Szczecinie, w swojej licencjackiej pracy dyplomowej. Praca zdobyła wyróżnienie w konkursie Akademicka Nagroda Prezydenta Miasta Szczecina. Została zgłoszona również na konkurs „Najlepszy Dyplom Wnętrza”.

Julia Rapacz w swojej pracy podjęła się aranżacji wnętrza sześciu i projektu trzech wagonów PKP Intercity. Autorka inspirację czerpała m.in. z wnętrz samolotów, w tym prywatnych odrzutowców.
W projektach, załączonych do pracy licencjackiej, Julia Rapacz zastosowała autorskie moduły, w tym moduł nowoczesnej kabiny wagonu sypialnego, inspirowany japońskimi hotelami kapsułowymi.
– Zaprezentowana przeze mnie kabina dzięki zastosowanym udogodnieniom zapewnia pasażerowi swobodę oraz komfort, a rozwiązania technologiczne dają poczucie bezpieczeństwa i prywatności – mówi autorka projektu. – Bryła kształtowana za pomocą miękkich linii i organicznych kształtów wpasowuje się do wagonów pasażerskich. Moduł jest dominantą we wnętrzu wagonu. Dostawiane do siebie bryły tworzą rytmiczną, harmonijną płaszczyznę.
Drugim zaprojektowanym przez Julię Rapacz modułem jest siedzisko w wagonie pierwszej klasy, inspirowane rozwiązaniami stosowanymi w samolotach. Siedzenie to jest połączeniem miejsca siedzącego i leżącego.
Jak tłumaczy studentka Akademii Sztuki w Szczecinie, projektując siedzenie skupiła się na poczuciu prywatności pasażera. Stąd zastosowanie obudowy siedziska, izolującego podróżnego od pozostałych.
Spokojną podróż mogą zapewnić także akustyczne kabiny, tłumiące wszelkie dźwięki z zewnątrz.
W pracy licencjackiej znajduje się także projekt wagonu gastronomicznego. Wyglądem zbliżony jest do aktualnie funkcjonujących wagonów restauracyjnych spółki WARS. Autorka skupiła się jednak na zapewnieniu większej przestrzeni w ciągu komunikacyjnym.
– Koncepcja projektowa wagonu bazuje na otwartym i swobodnym planie, co pozwala na płynną komunikację i elastyczność aranżacji – dodaje autorka. – Bryła kuchni wydziela strefę restauracyjną od strefy kawiarni. W tym wagonie szczególnie ważne było uzyskanie przytulnego klimatu, w czym pomogło nastrojowe oświetlenie. Koncepcja aranżacji wagonów zakłada przede wszystkim zwiększenie przestrzeni między pasażerami oraz lepsze warunki do pracy i nauki. Warto wspomnieć, że wagony i moduły są przystosowane dla osób z niepełnosprawnościami. Zaplanowano użycie materiałów wykończeniowych pozyskiwanych i produkowanych w sposób zrównoważony.
Źródło: Architektura i Biznes