Personalia Raport z Polski Wydarzenia

Janusz Kućmin objął stanowisko Doradcy Zarządu w Nevomo

Do zespołu Nevomo dołączył Janusz Kućmin, menadżer z wieloletnim doświadczeniem w branży kolejowej. Jako Doradca Zarządu będzie odpowiedzialny za m.in. rozwój strategii oraz zagadnień interoperacyjności, standaryzacji i homologacji pojazdów oraz tworzenie istotnych komponentów technologii Nevomo.

Janusz Kućmin posiada bogate kompetencje inżynierskie oraz w obszarze rozwoju strategii i zarządzaniu sprzedażą w Polsce, jak i w całym regionie Europy Środkowej. Przez kilkanaście lat związany był z Bombardier Transportation Polska, pełniąc m.in. funkcję Chief Country Representative. Od wielu lat sprawuje obowiązki prezesa Stowarzyszenia na Rzecz Interoperacyjności i Rozwoju Transportu Szynowego (SIRTS).

– Cieszę się z możliwości współpracy z zespołem Nevomo, który jest obecnie na etapie definiowania i tworzenia przełomowej, innowacyjnej technologii, która może przyczynić się do znaczącej poprawy pozycji rynkowej kolei. Aktualnie rozwijana jest technologia, która z założenia może być etapowo wdrażana na już istniejącej infrastrukturze kolejowej. W przypadku zrealizowania planów, Nevomo ma potencjał do zostania jednym z liderów w elitarnym klubie twórców innowacyjnych technologii dla transportu szynowego – mówi Janusz Kućmin.