Raport z Polski Wydarzenia

Oświadczenie Prezes Sądu Rejonowego w Raciborzu ws. reportażu dot. wyroku na maszyniście KŚ

Prezes Sądu Rejonowego w Raciborzu Marzena Korzonek wydała oświadczenie ws. reportażu telewizji Polsat, dotyczącego śmiertelnego wypadku z udziałem pociągu Kolei Śląskich oraz wyroku skazującego maszynistę. – Został on przygotowany z naruszeniem zasady staranności i rzetelności dziennikarskiej – pisze Prezes Sądu Rejonowego w Raciborzu.

Fot. Piotr Dziubek / Ilustracyjne

Maszynista Kolei Śląskich, który potrącił siedzącą na torach starszą kobietę, został oskarżony o nieumyślne naruszenie zasad bezpieczeństwa w ruchu i spowodowanie wypadku, którego skutkiem była śmierć innej osoby i za popełnienie przestępstwa z art. 177 §2 k.k. został skazany na karę 6 miesięcy pozbawienia wolności, która została warunkowo zawieszona na 1 rok próby. W reportażu poinformowano, że prokuratura postawiła T. zarzut nieumyślnego spowodowania śmierci.

– Nie jest prawdą, że Dariusz T. „został oskarżony o nieumyślne spowodowanie śmierci i skazany na rok więzienia w zawieszeniu” – odnosi się do treści reportażu Prezes Marzena Korzonek.

Przypomnijmy:

Kuriozum? Maszynista skazany za śmiertelny wypadek na torach

Prezes Sądu Rejonowego w Raciborzu odniosła się także do nieścisłej informacji dotyczącej udziału w procesie powołanego biegłego.

– W publikacji znalazła się nieścisła informacja, że „za winą maszynisty przemawiała opinia biegłego z zakresu ruchu drogowego” z pominięciem pozostałych dowodów, w tym dowodu z opinii biegłego z zakresu kolejnictwa. Powyższa sugestia wpłynęła znacząco na społeczny odbiór materiału prasowego – komentuje Prezes, podkreślając, że pozostałe informacje, które przekazała dziennikarzowi, zostały pominięte.