Przygotowanie sposobu funkcjonowania przestrzeni gastronomicznych (w tym restauracji) zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa leży po stronie Organizatora oraz operatora gastronomicznego działającego na terenach wystawienniczych.
- Organizator i operator gastronomii zapewnia bezpieczne przestrzenie dla gości oczekujących na wejście do przestrzeni gastronomicznych (w tym restauracji) z zachowaniem odstępów minimum 1,5 metra.
- Wszyscy uczestnicy targów zobowiązani są do stosowania się do wdrożonych rozwiązań natury organizacyjnej mając na względzie fakt zachowania wymogów sanitarno – epidemiologicznych w zakresie zapobiegania i zwalczania skutków rozprzestrzeniania wirusa Sars-CoV-2.
HIGIENIA OTOCZENIA I ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA
- Serwis sprzątający oraz personel Organizatora postępuje zgodnie z wdrożonym planem higieny.
- Organizator zapewnienia urządzenia niezbędne do utrzymania higieny rąk w postaci środków na bazie min. 60 % alkoholu oraz instrukcji właściwego mycia i dezynfekcji rąk w toaletach.
- Organizator odpowiada za przeszkolenie personelu Organizatora obsługującego wydarzenie targowe w zakresie zasad reżimu sanitarnego i bezpieczeństwa podczas przebywania uczestników na udostępnionych terenach targowych.
- Organizator zapewnia regularne wentylowanie pomieszczeń i przestrzeni udostępnionych dla uczestników.
- Organizator zapewnia wyposażenie wszystkich pomieszczeń sanitarnych w środki czystości, środki do dezynfekcji dłoni oraz jednorazowe ręczniki papierowe. Organizator zapewnia regularną dezynfekcję pomieszczeń sanitarnych i przestrzeni wspólnych udostępnionych na potrzeby Targów.
- Organizator zapewnia zabezpieczenie medyczne w postaci zespołów ratownictwa medycznego będących w razie potrzeby do dyspozycji uczestników Targów.
KOMUNIKACJA Z UCZESTNIKAMI TARGÓW
- W trakcie Targów stosowane będą akcje informacyjne dotyczące zasad bezpieczeństwa obowiązujących uczestników wydarzenia na terenach targowych.
- Do dyspozycji uczestników Organizator udostępnia alarmowy numer telefonu, dostępny w czasie wydarzeń targowych.
Procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia koronawirusem pracowników/osób świadczących usługi:
- Pracownicy/osoby świadczące usługi powinni zostać poinstruowani, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów nie powinni przychodzić do pracy, powinni pozostać w izolacji i skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej.
- Zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia, dostępnych na stronach gis.gov.pl lub www.gov.pl/web/koronawirus/, a także komunikatów nadawanych przez Organizatora.
- W przypadku wystąpienia u pracownika wykonującego swoje zadania na stanowisku pracy niepokojących objawów sugerujących zakażenie koronawirusem należy niezwłocznie odsunąć go od pracy i odesłać transportem indywidualnym do miejsca pobytu (zamieszkania) z jednoczesnym przekazaniem informacji do biura Organizatora lub za pośrednictwem telefonu alarmowego.
- Osoba zdradzająca objawy typowe dla koronawirusa Sars-CoV-2 powinna oczekiwać na transport w wyznaczonym pomieszczeniu, w którym jest możliwe czasowe odizolowanie go od innych osób.
- Zaleca się ustalenie obszaru, w którym poruszał się i przebywał pracownik, przeprowadzenie rutynowej dezynfekcji powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty itp.) oraz wietrzenie pomieszczenia z jednoczesnym uniemożliwieniem wstępu dla innych osób.
- Organizator zapewnia specjalne, odizolowane pomieszczenie do pobytu osób z podejrzeniem zakażenia Sars-Cov-2 na czas niezbędny do transportu danej osoby do miejsca pobytu (zamieszkania) bądź placówki medycznej w przypadku konieczności udzielenia pomocy.